Sikap Negatif Dalam Diri & Masyarakat

/
0 Comments
Sikap negatif pasti ada dalam diri setiap manusia tapi ianya terpulang pada setiap individu untuk terus mengikut tunjuk sikap itu atau berusaha untuk melawan dan seterusnya membuang sikap tersebut.

Salah satu sikap negatif yang popular di Malaysia ialah sikap tidak bertanggungjawab dan suka melihat kesilapan dan menyalahkan orang lain.


Sebagai contoh sikap suka menyalahkan orang lain ini apabila berlakunya kemalangan jalan raya, for sure kenderaan yang melanggar akan menyalahkan kenderaan didepan sebab brek secara mengejut kecuali jika kenderaan depan bawak cara merbahaya itu memang salah dia.

Cuba kalau kereta yang melanggar ikut peraturan jarak selamat, mungkin kemalangan dapat dielakkan. Tak ke gitu? Tapi itu kemungkinan je la, bukan jaminan okeh.

P.S : ROKOK - John Rokok Kongsi Gelap


Seperkara lagi tentang menyalahkan orang lain ni bila berlaku traffic jammed pada waktu pagi nak pergi kerja, kita salahkan orang lain keluar lambat untuk pergi kerja. Sebelum nak menyahkan orang lain kita tanya diri sendiri Kenapa kita sendiri keluar lambat sedangkan kalau keluar awal boleh sampai opis awal dan boleh minum kopi di pejabat sementara nak tunggu mula waktu pejabat.

Sikap suka menyalahkan orang lain ni dah menjadi tabiat kita tanpa kita sendiri sedar sebab menyalahkan orang lain sangat mudah. Tuding je jari kau salah kau salah aku tak salah. Setel !

Atasi Sikap Negatif Dalam Diri


Sudah-sudah la bersikap negatif. Jadikan hidup kita ni penuh dengan sikap positif seperti sentiasa gembira dan bangga dengan diri sendiri. Buang semua sikap negatif yang ada dalam diri seperti dengki serta dendam.

Sebenarnya jika sikap negatif dalam diri kita berjaya dibuang dan yang ada hanyalah sikap positif, kita berjaya memiliki kunci kegembiraan. Takda orang yang suka berdendam rasa gembira, tension belaka.


Untuk melatih diri sentiasa bersikap positif dengan cara sentiasa rasa bertanggungjawab atas apa sahaja yang berlaku. Jika kita mempunyai rasa tanggungjawab, kita tidak akan mudah menyalahkan orang lain sekiranya berlaku sesuatu sebaliknya kita akan cuba mencari jalan untuk menyelesaikannya dan tindakan kita secara tidak sedar dah berjaya memedamkan sikap negatif yang ada dalam diri kita.

Kita punya badan kita yang mengawalnya untuk dipenuhi dengan sikap positif ataupun negatif. Segala yang dilakukan adalah tanggungjawab kita sendiri. Berusaha untuk bertindak sewajarnya bagi mengatasi masalah yang timbul. Jadilah individu yang hanya mempunyai sikap positif dan menumpukan perhatian terhadap matlamat hidup kita.

Bertindaklah segera memerangi sikap negatif yang merupakan sikap yang boleh menjatuhkan diri serta masyarakat.




You may also like

No comments: